Eén klemtoon, maar wel een spatie?
Zoals vrijwel altijd het geval is, heeft ook dit ezelsbruggetje een aantal uitzonderingen. Gebruik je een cijfer in je samenstelling? Dan gebruik je, ondanks dat je maar één klemtoon hoort, ook een spatie:
- 6 GANGendiner
- 4 DAAGse
- 7 GAtenzaag
Let op! Het is dan wel weer zesgangendiner, vierdaagse en zevengatenzaag. Deze regel geldt dus uitsluitend als je het daadwerkelijke cijfer gebruikt.
Wanneer gebruik je een koppelteken (-)?
Dat is natuurlijk ook een optie! Mijn ervaring is dat we massaal koppeltekens gebruiken als we het niet zeker weten. Zo van, dan is het misschien half goed? Helaas, ook hier bestaan regels voor. In de Nederlandse taal onderscheiden we drie situaties waarin we gebruikmaken (Hoor je? ‘GeBRUIKmaken?) van het koppelteken:
- Als er een afkorting verwerkt zit in je samenstelling*
DTP-bedrijf, VVD-standpunt, USB-aansluiting - Als je twee klinkers uit elkaar wilt houden
Radio-uitzending, duo-optreden, reuze-olifant - Bij een samenkoppeling; een groep woorden met één betekenis
Kant-en-klaar, zwart-wit, heen-en-weer
*Bij de afkortingen is er een uitzondering, waar vaak wat verwarring ontstaat. Het koppelteken gebruik je als de twee woorden in je samenstelling los ook bestaande woorden zijn: ‘VVD’ en ‘standpunt’ kun je ook los gebruiken. Als je samenstelling niet uit twee bestaande woorden bestaat, dan gebruik je niet het koppelteken, maar een apostrof. Dit is het geval bij bijvoorbeeld HBO’er, ICT’er et cetera.
Ik hoop dat ik de mythes rondom samenstellingen wat duidelijker heb kunnen maken voor je. Als je het ezelsbruggetje gebruikt en de regels voor de uitzonderingen in je achterhoofd houdt, kom je een heel eind!